Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z kratą
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następni kroimy w spore plastry.
Rodzynki i żurawinę zalewamy żubrówką i zostawiamy na chwilę.
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy jabłka, cukier, sok z cytryny, rodzynki i żurawinę z żubrówką. Chwilę podgrzewamy, jabłka powinny się podrażyć ale nie rozpaść.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Większą część wałkujemy i wylepiamy nią wytłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z włączoną górną grzałką.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego paseczki.
Podpieczony spód tarty osypujemy bułką tartą następnie wykładamy jabłka wykładamy jabłka, układamy kratkę, wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut ( ewentualnie 5-10 minut dłużej, wierzch tarty powinien być złoty a spód podpieczony).