Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z kratą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na ciasto

masło 150 g
mąka pszenna 250 g
cukier 3 łyżki
woda zimna 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

nadzienie jabłkowe

jabłka 800 g
cukier brązowy 100 g
masło 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
rodzynki 1 garść
żurawina suszona 1 garść
żubrówka 2 kieliszki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z kratą

Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego i wody zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następni kroimy w spore plastry.
Rodzynki i żurawinę zalewamy żubrówką i zostawiamy na chwilę.
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy jabłka, cukier, sok z cytryny, rodzynki i żurawinę z żubrówką. Chwilę podgrzewamy, jabłka powinny się podrażyć ale nie rozpaść.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Większą część wałkujemy i wylepiamy nią wytłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z włączoną górną grzałką.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego paseczki.
Podpieczony spód tarty osypujemy bułką tartą następnie wykładamy jabłka wykładamy jabłka, układamy kratkę, wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut ( ewentualnie 5-10 minut dłużej, wierzch tarty powinien być złoty a spód podpieczony).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.11.2015 16:57
Takie też robię , u mnie wszyscy ją lubią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak