Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kokosową bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KRUCHE CIASTO

mąka pszenna 225 g
masło 150 g
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt

JABŁKA

jabłko kwaśne 1,3 kg
cukier waniliowy 1 szt
sok z cytryny 1 cytryna
cukier 2 łyzki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki

BEZA

białko 3 szt
cukier 150 g
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kokosową bezą

Kroki postępowania

1
Ciasto : do przesianej mąki z cukrem pudrem i proszkiem dodać zimne masło- posiekać. Dodać żółtka- szybka zagnieść ciasto.
Uformować kulę- włożyć do zamrażarki na 1 godz.
Po tym czasie ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. piec 18 min w 180 st. C
Krok 1 - Szarlotka z kokosową bezą foto
2
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na patelnię, dodać cukry oraz sok z cytryny- smażyć, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień, posypać mąką ziemniaczaną- wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka z kokosową bezą foto
3
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.
Na koniec wsypać wiórki- wymieszać.
Krok 3 - Szarlotka z kokosową bezą foto
4
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Na nie dać pianę- wyrównać.
Piec w temp. 180 st C przez 35-40 min, aż beza będzie wysuszona.
Smacznego!
Krok 4 - Szarlotka z kokosową bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 18.10.2016 18:17
Pyszne ciacho
Motorek 18.10.2016 16:29
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak