Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką
CIASTO :
Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.
1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.
Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).
PIANA KISIELOWA :
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.
Delikatnie wylewamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!