Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    4 łyzki
  • żółtko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    3 łyzeczki
  • cukier wanilinowy

    2 łyzki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier do piany

    3/4 szkl
  • białka

    5 szt
  • kisiel

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.

1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.

Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).

PIANA KISIELOWA :

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.

Delikatnie wylewamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 12.11.2013 15:26
Bardzo ciekawy przepis :)
Olga_SK 12.11.2013 09:53
Jadłam podobne, było pyszne :D
martynia6 11.11.2013 22:04
dodaję do wypróbowania - piękne zdjęcie!
V_kuchareczka 11.11.2013 21:39
przepysznie wygląda
Renata22 11.11.2013 21:38
nigdy nie robiłam szarlotki z kisielem;) twoja wygląda smacznie
sanielcia 11.11.2013 21:12
super ciasto:)
Małgorzata106 11.11.2013 21:11
pyszne ciasto
Janina 11.11.2013 20:39
Bardzo lubię kisielowca;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat