Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3 szkl -
margaryna
250 g -
cukier
4 łyzki -
żółtko
5 szt -
proszek do pieczenia
3 łyzeczki -
cukier wanilinowy
2 łyzki -
jabłka
1 kg -
cukier do piany
3/4 szkl -
białka
5 szt -
kisiel
1 op
Sposób przygotowania
CIASTO :
Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.
1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.
Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).
PIANA KISIELOWA :
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.
Delikatnie wylewamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się