Szarlotka z jabłkami w karmelu

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna jesienna szarlotka, upieczona do niedzielnej kawusi. Uwielbiam, jak w cieście coś mi chrupie, więc do jabłek do szarlotki dodałam figi i płatki migdałów.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtka

    4 sztuk
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Masa jabłkowa:

  • jabłka

    1,6 kg
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cynamon

    1,5 łyżki
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • suszone figi

    100 g
  • woda

    1/3 szklanki

Kruszonka:

  • żółtka

    3 sztuki
  • margaryna

    0.5 kostki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

    1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki.
Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć.
Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać.

Kruszonka:
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

11.02.2019 13:54
Bardzo smakowita ta szarlotka : )

danusia19671

12.02.2019 18:47
Dziękuję :)

Bożena Matuszczyk

11.02.2019 12:04
Danusiu pomysłowo z dodatkami,a szarlotka zawsze będzie nam smakować jak by ją nie upiec.;)

danusia19671

12.02.2019 18:49
Bożenko masz rację, szarlotka najlepsza :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat