Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z dynią

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szarlotka to trochę jesienne ciasto, zwłaszcza, gdy przygotowana jest z dodatkiem dyni.

Składniki:

Ciasto blaszka 24x36 cm:

mąka 0,5 kilograma
margaryna 250 gramów
cukier puder 100 gramów
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kasza manna ok. 2 łyżki

Nadzienie:

dynia 800 gramów
jabłka 800 gramów
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
rodzynki 1 garść
Cynamon mielony Prymat 1-2 łyżeczki
cukier do smaku

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Porada

*gramatura jabłek i dyni podana jest już po obraniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z dynią

Kroki postępowania

1

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Ciasto delikatnie posypujemy kaszą manna. Druga część schładzamy.

Krok 1 - Szarlotka z dynią foto
2
Na wyłożone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie dyniowo- jabłkowe.
Krok 2 - Szarlotka z dynią foto
3
Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Krok 3 - Szarlotka z dynią foto
4

NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu jak zacznie się rozpadać. Jabłka kroimy w grubą kostkę. Pokrojone dodajemy do miękkiej dyni. Całość podgrzewamy razem około 5 minut.

Krok 4 - Szarlotka z dynią foto
5

Pod koniec gotowania wsypujemy galaretkę. Całość słodzimy do smaku. Masę dyniowo-jabłkową zdejmujemy z ognia. Dokładnie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Do nadzienia wsypujemy rodzynki oraz około 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku.  Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa zaczyna tężej wykładamy ją na ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto kruche.

Krok 5 - Szarlotka z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 05.12.2015 20:42
w takim wydaniu jeszcze nie jadłam - wygląda pysznie!
misia123410 05.12.2015 18:00
bardzo apetycznie wyglada
Monika-twin 05.12.2015 17:03
Fajne ciasto.
ewasylwia 05.12.2015 16:10
Ciekawi mnie jak to smakuje, bo od jakiegoś czasu chcę zrobić.
Iwusia 05.12.2015 15:42
ale wspaniała szarlotka
gosia56 05.12.2015 14:01
super szarlotka
ilka01 05.12.2015 11:26
pyszne ciasto
JulkaTomeczek 05.12.2015 10:20
Piękne ciasto
Habibi 05.12.2015 09:49
szarlotka jest właśnie tym ciastem, które można połączyć z różnymi ciekawymi dodatkami - ja również próbowałam już tego połączenia jabłek z dynią :)
Ewelina1991 05.12.2015 09:00
świetny przepis!!
Agnieszka-87-25 05.12.2015 08:12
uwielbiam szarlotki
pestka 05.12.2015 04:03
bardzo smaczny deser
gusia1000 05.12.2015 00:24
Super ciasto.
Franciszek 05.12.2015 00:09
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak