Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z dynią
Kroki postępowania
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Ciasto delikatnie posypujemy kaszą manna. Druga część schładzamy.
NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu jak zacznie się rozpadać. Jabłka kroimy w grubą kostkę. Pokrojone dodajemy do miękkiej dyni. Całość podgrzewamy razem około 5 minut.
Pod koniec gotowania wsypujemy galaretkę. Całość słodzimy do smaku. Masę dyniowo-jabłkową zdejmujemy z ognia. Dokładnie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Do nadzienia wsypujemy rodzynki oraz około 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa zaczyna tężej wykładamy ją na ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto kruche.