Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
margaryna 10 dkg
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
masło 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
czekolada 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z czekoladą

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche:mąka, 10dkg margaryny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego - zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno blaszki 20cm x 20 cm, druga część ciast chowamy do zamrażalki.

Jabłka: Jabłka obieramy i kroimy cienko, dodajemy do nich masło, cynamon i cukier.
Krok 1 - Szarlotka z czekoladą foto
2
Dusimy na wolnym ogniu, do momentu aż część jabłek nam się rozpraży. Do jabłek dodajemy połamaną czekoladę( ja dodałam gorzką i mleczną)- mieszamy.
Krok 2 - Szarlotka z czekoladą foto
3
Gorącą masę wykładamy na ciasto kruche.
Krok 3 - Szarlotka z czekoladą foto
4
Wierzch masy jabłkowej można posypać kawałkami czekolady( ja do tego użyłam truskawkowej czekolady , stąd w nie których miejscach widać coś różowego :) ). Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Posypujemy cukrem.
Krok 4 - Szarlotka z czekoladą foto
5
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 35-40 minut.

Smacznego!!!
Krok 5 - Szarlotka z czekoladą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 14.02.2014 09:24
wspaniała szarlotka
Mniam 13.02.2014 22:32
Ciekawa szarlotka. Z czekoladą nie próbowałam robić.
teresza 13.02.2014 19:26
bardzo lubie szarlotke
Krzysztof15 13.02.2014 19:20
pyszne ciachooo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak