Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cynamonem krucho drożdżowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 500 g
masło 200 g
margaryna 50 g
żółtko jajek 4
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże świeże 40 g
sól szczypta

Nadzienie

jabłka 1,5 kg
cukier jeśli są kwaśne jabłka
cynamon Prymat 1-2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżek
kasza manna 6 łyżek

Porada

Upieczoną szarlotkę wyjmujemy, studzimy i posypujemy warstwą cukru pudru.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cynamonem krucho drożdżowa

Śmietanę lekko podgrzewamy i dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Na duża patelnię lub do garnka z grubym dnem dodajemy łyżkę masła i wkładamy jabłka, przyprawy i ewentualnie cukier jeśli Wasze jabłka są kwaśne. Smażymy je aż zaczną puszczać sok, następnie krótko je odparowujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę z solą, cukrami. Dodajemy schłodzone masło, margarynę, żółtka i całość siekamy nożem. Na końcu dodajemy zaczyn ze śmietany i drożdży i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto następnie dzielimy na 2 części.

Formę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blachy zostawiając przy każdej ściance ok. 1-1,5 cm więcej, tworząc w ten sposób takie „korytko”. Ja wykonałam je za pomocą małego wałeczka którym rozwałkowywałam ciasto bezpośrednio w formie. Uformowane ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny i wykładamy na nią jabłka, które również z wierzchu posypujemy 3 łyżkami kaszy manny.

Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i układamy na jabłkach. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy/sklejamy z dolnym ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Szarlotkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy aby podrosła w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ciasto pieczemy 40 – 50 minut. Jeśli ciasto za bardzo się z wierzchu przyrumieniło przykrywamy je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i podpiekamy. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto się już upiekło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 19.10.2015 22:21
jakie fajne ciacho z jabłkami
Aannkaa82 19.10.2015 19:52
Uwielbiam szarlotkę.... już nie mogę sie doczekać kiedy w końcu bedę mogła sobie upiec i zjeść :D
Janina 19.10.2015 19:04
Pyszności;)
ania2610 19.10.2015 14:56
to dopiero uczta dla podniebienia!
Łukasz15 19.10.2015 14:34
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak