Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jabłka 1,5-2 kg
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cynamonem

Kroki postępowania

1
Jabłka kroimy na małe części. Smażymy do momentu aż wyparuje woda. Doprawiamy cukrem i cynamonem do smaku.
Krok 1 - Szarlotka z cynamonem foto
2
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka oraz pół szklanki cukru dobrze zagniatamy.
Krok 2 - Szarlotka z cynamonem foto
3
Ciasto dzielimy na dwie równe części i mrozimy.
Krok 3 - Szarlotka z cynamonem foto
4
Wyjmujemy jedną część z zamrażarki. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce zamrożone ciasto.
Krok 4 - Szarlotka z cynamonem foto
5
Na starte ciasto układamy równo przestudzone jabłka.
Krok 5 - Szarlotka z cynamonem foto
6
Ubijamy pianę z pozostałych białek. Pod koniec ubijania dodajemy 1 szklankę cukru oraz 1 łyżkę maki ziemniaczanej. Po ubiciu na sztywno wykładamy na jabłka.
Krok 6 - Szarlotka z cynamonem foto
7
Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki. Ścieramy na wyłożoną pianę.
Piec w temp. 200 stopni przez około 50-60 minut.
Krok 7 - Szarlotka z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 22.04.2016 20:15
Mmm szarlotka :) pyszne ciasto !
Bernadeta1 22.04.2016 19:44
pyszne ciasto
mirosława4 22.04.2016 19:13
to jest ulubione ciasto mego dziecka
Marta1986 22.04.2016 18:25
smaczna szarlotka
dodi 22.04.2016 17:04
bardzo apetyczna
Anna169Hosz 22.04.2016 17:02
No i narobiłaś mi ochoty na szarlotkę:)
Beatris 22.04.2016 16:28
Wygląda smakowicie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak