Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
margaryna 125 g
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
jabłka 1 kg
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cynamonem

Kroki postępowania

1
Mąkę zmiksuj z margaryną i cukrem w robocie kuchennym. Gdy będzie przypominać piasek, dodaj żółtko oraz sól. Zmiksuj ponownie. Uformuj z ciasta dwie kule - jedną w proporcji 2:3. Włóż do lodówki na 20 minut.
Krok 1 - Szarlotka z cynamonem foto
2
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i cukrem. Podduś na małym ogniu przez 15 minut. Z większego ciasta rozwałkuj spód i przełóż do foremki. Przełóż farsz, a na niego rzucaj porwane w palcach kawałki mniejszej kulki ciasta.
Krok 2 - Szarlotka z cynamonem foto
3
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut.
Krok 3 - Szarlotka z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 24.11.2012 21:33
pysznosci
IwonaKa 24.11.2012 21:06
jednak szarlotka z cynamonem jest najlepsza,bynajmniej ja ją uwielbiam
Justyna87 24.11.2012 20:58
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak