Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z bułki i jabłek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułki długie 2 szt
jabłka 1,5 kg
cukier 10 dkg
mleko 1/2 litra
żółtko jajek 2 szt
masło do formy
cukier puder 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z bułki i jabłek

Jabłka obieramy wykrajamy gniazda nasienne i ścieramy je na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy je cukrem i połową cynamonu i dokładnie mieszamy.Mleko dokładnie łączymy z żółtkami i zanurzamy w w nim pokrojone na kromki bułki.Kromki układamy w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blasze.Na bułki nakładamy jabłka i tak na przemian,na górze powinny na końcu znalezc się bułki.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 min w 180 stopniach.Podajemy na gorąco posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 21.09.2012 19:47
fajny przepis ;)
zbysio 21.09.2012 19:41
no prosze aki fany przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak