Szarlotka z budyniową pianką Zewy

Szarlotka z budyniową pianką Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    500 g typ 500
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • cukier

    150 g
  • żółtko jajek

    6 szt
  • margaryna

    200 g
  • jogurt naturalny

    5 łyżka

Pianka

  • budyń śmietankowy

    2 op
  • margaryna

    1 łyżka
  • cukier

    100 g
  • mleko 3,2%

    1/2 l
  • białko

    6 szt

DODATKOWO

  • jabłka antonówki

    1,5 kg
  • przyprawy

    25 g przyprawa do jabłecznika
  • cukier

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z budyniową pianką Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
CIASTO :
Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
Krok 2 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
Krok 3 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.
Krok 4 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
JABŁKA :
Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.
Krok 5 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
PIANKA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
Potem wystudzić.
Krok 6 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru,
Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.
Krok 7 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
WYKOŃCZENIE :
Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
Na jabłka wyłożyć masę piankową a na
Krok 8 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
Krok 9 - Szarlotka z budyniową pianką Zewy foto
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Aleksandra/Olcia 05.03.2015 14:58
fajnie wygląda
Kolorowa 26.02.2015 18:56
Ciekawie to wygląda ;)
tomek18 26.02.2015 16:55
ale bym zjadł kawałeczek
Wiesława1 26.02.2015 12:05
wpadam na kawę...i kawałeczek tego cudeńka
Alex_M 26.02.2015 12:01
dobre ciacho :)
ZEWA 26.02.2015 10:30
Dziękuję :)
Katarzyna59 25.02.2015 22:35
rewelacyja
kloruś 25.02.2015 20:53
chętnie bym się poczęstowała!
RenataZ-et 25.02.2015 20:40
śliczny wypiek :)
marenka 25.02.2015 19:56
Pyszne ciasteczko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat