Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka krupczatka
1/2 kilograma -
masło
250 gramów -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
2 sztuki -
kwaśna śmietana
2 łyżki -
cukier puder
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Dodatkowo:
-
jabłka
1,5 kilograma -
budyń waniliowy
2 opakowania -
mleko
900 mililitrów -
sok z cytryny
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z budyniem i kruszonką
Kroki postępowania


Cisto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x36 cm. Surowe ciasto nakłuć widelcem, na nie wyłożyć jabłka.
Część mleka zagotować.




*moje jabłka były słodkie, więc ich dodatkowo nie słodziłam. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, to należy dodać cukru do smaku![]()
Komentarze (9)