Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka krupczatka

    1/2 kilograma
  • masło

    250 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • jabłka

    1,5 kilograma
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    900 mililitrów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z budyniem i kruszonką

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 12 części. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Krok 2 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
Składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrabiać do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Dwie części ciasta zawinąć w folię i włożyć od lodówki na pół godziny. Jedną część ciast zawinięta w folię włożyć do zamrażarki.

Cisto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x36 cm. Surowe ciasto nakłuć widelcem, na nie wyłożyć jabłka.

Część mleka zagotować.
Krok 3 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy.
Krok 4 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
Ugotować budyń i gorący wylać równą warstwą na jabłka. Na budyń zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ostatnią część ciasta zmrożoną w zamrażarce.
Krok 5 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-45 minut.
Krok 6 - Szarlotka z budyniem i kruszonką foto
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
anemon
*moje jabłka były słodkie, więc ich dodatkowo nie słodziłam. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, to należy dodać cukru do smaku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Jagódka77 04.11.2016 18:04
bardzo smaczna
Alex_M 01.12.2015 21:12
pyszności :)
marzut 30.11.2015 14:26
super przepis :)
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 10:20
pyszna szarlotka !
Franciszek 30.11.2015 00:33
dobra do kawy
gusia1000 30.11.2015 00:11
Dobre ciasto.
JulkaTomeczek 29.11.2015 21:56
Wygląda przepysznie
Anna169Hosz 29.11.2015 20:21
Kusząco się prezentuje:)
Mama niejadka 29.11.2015 20:09
Pyszny placuszek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat