Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka pszenna
45 dag -
masło 82%
25 dag -
cukier
1 szklanka -
jajko
1 sztuk -
żółtko jajek
2 sztuki -
kwaśna śmietana
2 duża łyż. -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Składniki na masę:
-
jabłka
1.5 kg -
budyń waniliowy
2 sztuki -
mleko
750 ml -
cukier puder do posypania
3 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z budyniem i kruszonką
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć na 60 min do lodówki, drugą na 2h do zamrażarki.
Ciasto z lodówki rozwałkować, nakłuć widelcem, podpiec 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ugotować budynie w 750ml mleka. Jabłka pokroić i wysypać na placek podsypany bułką tartą, zalać budyniem. Na wierzch zatrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec 45 min. w temp. 200 stopni Celsjusza.
Oprószyć cukrem pudrem po wystygnięciu. Smacznego!
Komentarze (0)