Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem i kruszonką

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna i nieskomplikowana szarlotka, którą każdy będzie w stanie przygotować.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 45 dag
masło 82% 25 dag
cukier 1 szklanka
jajko 1 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
kwaśna śmietana 2 duża łyż.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na masę:

jabłka 1.5 kg
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 750 ml
cukier puder do posypania 3 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem i kruszonką

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć na 60 min do lodówki, drugą na 2h do zamrażarki.


Ciasto z lodówki rozwałkować, nakłuć widelcem, podpiec 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ugotować budynie w 750ml mleka. Jabłka pokroić i wysypać na placek podsypany bułką tartą, zalać budyniem. Na wierzch zatrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec 45 min. w temp. 200 stopni Celsjusza.

Oprószyć cukrem pudrem po wystygnięciu. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak