Szarlotka z budyniem i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna i nieskomplikowana szarlotka, którą każdy będzie w stanie przygotować.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    45 dag
  • masło 82%

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuk
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kwaśna śmietana

    2 duża łyż.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Składniki na masę:

  • jabłka

    1.5 kg
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mleko

    750 ml
  • cukier puder do posypania

    3 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć na 60 min do lodówki, drugą na 2h do zamrażarki.


Ciasto z lodówki rozwałkować, nakłuć widelcem, podpiec 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ugotować budynie w 750ml mleka. Jabłka pokroić i wysypać na placek podsypany bułką tartą, zalać budyniem. Na wierzch zatrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec 45 min. w temp. 200 stopni Celsjusza.

Oprószyć cukrem pudrem po wystygnięciu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat