Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 150 g
mąka krupczatka 150 g
masło 130 g
cukier puder 40 g
serek homogenizowany 3 łyżki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

jabłka antonówki 8 sztuk
cynamon Prymat 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2% 0,5 l

Porada

Krojenie ciepłej było prawie niemożliwe więc najlepiej poczekać aż ciasto wystygnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i serek.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka kroimy na ćwiartki.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia (użyłam formy o średnicy 26 cm).

Na ciasto wylewamy budyń i rozsmarowujemy go po całej powierzchni.

Na budyń wykładamy jabłka które obficie posypujemy cynamonem.

Resztę ciasta rwiemy na małe kawałeczki i przykrywamy nimi jabłka.

Posypujemy cukrem i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 27.11.2015 14:10
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak