Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z borówkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło roślinne 25 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 2-3 łyżki
jajko 5 sztuk
jabłka 1 kg
cynamon 0,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
borówka amerykańska 10 pasteryzowana z gruszką
kisiel 0,5 pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z borówkami

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z miękkim masłem, dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na trzy części. Dwie z nich wkładamy do zamrażalnika. Jedną część wykładamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i dusimy w garnku podlewając odrobiną wody. Możemy dodać do nich odrobinę cukru do smaku i bułki tartej, jeśli są zbyt rzadkie. Po wystudzeniu jabłka łączymy z żurawiną i wykładamy na ciasto. Na jabłka ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach jedną część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne dodajemy cukier puder, zaś pod koniec ubijania dodajemy kisiel owocowy. Pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy spód nam się dopiecze możemy przed wyłożeniem jabłek delikatnie podpiec spód ciasta wkładając je na około 10 minut do piekarnika. Ciasto po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.02.2014 20:20
koniecznie muszę wypróbować takie połączenie
Wafelek2601 17.07.2013 13:57
Wyśmienite ciasto
romanrafal
romanrafal 09.06.2013 08:29
rewelacyjna,palce lizać
Seba 13.05.2013 09:17
smaczne ciasto
IKrakowianka 04.12.2012 20:04
fajny pomysł
angelika14 21.03.2011 16:28
PYCHA
marzencia2007 30.10.2010 10:09
aż chce mi się coś słodkiego :)
Iwusia 03.06.2010 13:09
Pyszniutkie musi być :)
mehia 27.05.2010 08:24
Ciekawa i w dodatku smacznie wygląda na fotce :)
IlonaAlbertos 26.05.2010 13:03
W przepisie popełniłam błąd zamiast napisać, że jabłka łączymy z borówką napisałam, że łączymy je z żurawiną. Niestety nie mam możliwości edytowania przepisu, więc daję informację w komentarzu. Borówka z gruszką użyta przez ze mnie dostępna jest w polskich sklepach jako dodatek do mięs i dziczyzny, ale jak widać, sprawdza się także do ciast :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak