Szarlotka z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1,5 łyżki

Warstwa jabłkowa

  • jabłka kwaśne

    2 kg
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Warstwa śmietanowa

  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania
  • mleko 3,2%

    400 ml
  • galaretka agrestowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka po jednym. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Tę mieszankę dosypujemy po łyżce do masy. Na koniec dodajemy olej. Wylewamy ciasto na blachę wyłożona papierem i pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor (ok. 40 min). Po upieczeniu wyjmujemy, czekamy 5 min i odwracamy biszkopt do góry nogami. Po wystygnięciu z powrotem przewracamy i zdejmujemy skórkę. Biszkopt wkładamy do blachy i nasączamy sokiem z jabłek.
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Odciskamy część soku do nasączenia biszkoptu. Smażymy, aż reszta soku odparuje, słodzimy wg uznania. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na nasączony biszkopt.
Śmietany ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Następnie miksujemy z wystudzoną galaretką, rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody. Masę wykładamy na jabłka. Całość chłodzimy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.12.2016 17:42
bardzo pyszne
Ola1984 29.12.2016 10:01
Pyszne ciacho :)
wwwiolka 28.12.2016 20:56
Bardzo fajny przepis.
ada.la 28.12.2016 20:25
pyszne ciasteczko
Bernadeta1 28.12.2016 19:06
smaczne ciasto
Krzysztof15 28.12.2016 18:55
pyszne ciacho
RenataZ-et 28.12.2016 17:29
bardzo lubię taką wersję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat