Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bitą śmietaną
BISZKOPT:
Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką.
Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do tortownicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut, studzimy.
MASA JABŁKOWA:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy aż powstanie gładka masa.
Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.
CAŁOŚĆ:
Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.
BITA ŚMIETANA:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.
Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady.
Smacznego!