Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezową pianką

5.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

żółtko jajek 6 szt (duże jajka)
masło 250 g
mąka tortowa 350 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki

Składniki na nadzienie

jabłka 2 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 4-5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki

Składniki na beze

białko 6 szt (duże jaja)
sól 1 szczypta
cukier puder 250 g
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezową pianką

Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy na sito żeby odsączyć nadmiar soku. Następnie dodajemy do owoców cukier i cynamon i mieszamy.

Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części (¼ i ¾). Mniejszą część chowamy ponownie do lodówki, a większą wykładamy prostokątną blachę (blachę można wcześniej posmarować masłem i posypać mąką krupczatką) o wymiarach 24 x 28.

Ciasto posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy jabłka. Na jabłka delikatnie kładziemy pianę z białek. Całość posypujemy pokruszonym, pozostałym ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30-35 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.11.2016 21:42
Wspaniała szarlotka
Janina 03.08.2016 21:54
Pyszności ;))
halina17 03.08.2016 21:47
Pyszna szarlotka
KORAL 03.08.2016 21:13
Wygląda tak pysznie ....:)
bietka 03.08.2016 14:19
po prostu pychota :)
Maridka19 03.08.2016 11:29
Ależ to musi być pyszne :)
Malinka 03.08.2016 11:15
Uwielbiam szarlotkę w tej wersji :)
mysza75 03.08.2016 10:36
jaka pyszna szarlotka
Franciszek 03.08.2016 10:35
pyszne do kawy
Ola1984 03.08.2016 10:15
Pyszna szarlotka ;) Zamawiam kawałek do kawy.
Bernadeta1 03.08.2016 09:33
chętnie bym się poczęstowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak