Szarlotka z bezą orzechową

Szarlotka z bezą orzechową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • mąka

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana

    1 łyżka
  • margaryna

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    3 łyżki

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1 kg po obraniu
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    do smaku

MASA ORZECHOWA

  • orzechy włoskie

    17 dag mielone
  • masło

    30 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1/2-3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka

BEZA ORZECHOWA

  • orzechy włoskie

    25 dag
  • białko

    6 sztuk
  • cukier kryształ

    20 dag
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z bezą orzechową foto
SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Krok 2 - Szarlotka z bezą orzechową foto
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia (po około 20 minut w 180°C).

Upieczone kruche ciasta studzimy.
Krok 3 - Szarlotka z bezą orzechową foto
MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut by zmiękły. Do gotowych wsypujemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki, zdejmujemy z ognia i ewentualnie słodzimy (jeśli jabłka były kwaśne). Masę odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 4 - Szarlotka z bezą orzechową foto
Tężejącą przekładamy upieczone kruche placki.
Krok 5 - Szarlotka z bezą orzechową foto
MASA ORZECHOWA: Orzechy zaparzamy w gotującym mleku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch, po czym dodajemy do niego stopniowo ubite jajka. Na koniec dokładamy orzechy. Masę orzechową wykładamy na przełożone jabłkami ciasto kruche. Całość przykrywamy bezą orzechową.
BEZA: Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy posiekane orzechy. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy ją do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. W tej temperaturze pieczemy ją około 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 100 °C. W tej temperaturze bezę suszymy około 2 godziny.
Upieczoną, wystudzoną wykładamy na masę orzechową. Ciasto odstawiamy do chłodu, by zastygło.

Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja polałam bezę delikatnie rozpuszczoną mleczną czekoladą.


Jadwiga/Jaga85
Blaszka 24 x 36 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 13.12.2016 08:18
Pysznie wygąda
Wiktoria29 12.12.2016 21:29
kusząca.....
Konczi 12.12.2016 19:31
super przepis
gusia1000 12.12.2016 18:30
Dobre ciasto.
Janina 12.12.2016 15:36
Wspaniałe smaki ciasta;))
molanka 12.12.2016 13:51
apetycznie wygląda
ben-ka 12.12.2016 11:53
Taką, to bym zjadła.
mirosława4 12.12.2016 11:48
zjadłabym kawałek
Franciszek 12.12.2016 11:46
pyszne do kawy
mysza75 12.12.2016 11:35
jaka dobra szarlotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat