Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
masło roślinne 185 g
białko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
sól szczypta
mąka 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 1/4 kostki
jabłka 1 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

ciasto:
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko 3 sztuki
masło roślinne 185g

nadzienie:
jabłka słodkie 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie

beza:
białko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
sól szczypta

kruszonka:
mąka 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 1/4 kostki

Kruszonka:
Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodawać stopniowo masło, tak aby powstawały większe kawałki.

ciasto:
Wszystkie składniki przekładamy do większej miski i zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

nadzienie:
Obrana i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z cukrem.

Blaszkę należy wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciastem. Można je rozwałkować lub kawałki układać i spłaszczać na blaszce.
Na ciasto wykładamy jabłka. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Wykładamy ją na jabłka. Na sam wierzch ciasto posypujemy kruszonką. N
Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Ciasto jest gotowe jak beza się zarumieni i będzie chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.02.2014 19:45
Dobre ciasto.
malina 11.10.2013 12:55
bardzo apetyczne ciasto
ttrytka 16.09.2012 21:19
wspaniale
foczka-ks 16.09.2012 20:59
uwielbiam
adelajda 16.09.2012 18:52
bardzo apetyczne !
fijolek91 16.09.2012 18:09
wygląda bardzo apetycznie:)
Małgorzata106 16.09.2012 18:08
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak