Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezą

5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
mąka wrocławska 2 szklanki
masło 250 gramów
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
białko 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Masa jabłkowa:

jabłka 800 gramów
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą

Kroki postępowania

1

Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję masło, które kroję nożem, żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiam jak najkrócej ręką. Odstawiam do lodówki, żeby się schłodziło, na około godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut.

Ciasto ma się dopiec i zarumienić.

Krok 1 - Szarlotka z bezą foto
2

Beza: Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.

Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.

Krok 2 - Szarlotka z bezą foto
3

Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubitą pianę z białek i wstawiam do piekarnika. Początkowa temperatura 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.

Krok 3 - Szarlotka z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Martyna 24.02.2024 14:39
W przepisie jest za dużo masła! Podczas pieczenia spodu całe masło wyszło na wierzch i się porozlewalo po cieście.
Doradca Smaku 27.02.2024 12:53
Ilość masła jest odpowiednia do proporcji użytej mąki czyli, ok. 320 gramów.
Iza 06.01.2023 15:13
Jak suszymy bezę z termoobiegiem czy góra dół?
Doradca Smaku 09.01.2023 08:27
Można tak i tak :) Jednak, jeśli wybierzesz termoobieg to ustaw temperaturę o 10-20 stopni niższą :)
Belcia 06.01.2023 12:53
Na jak duża tortownicę składniki?Czy ktoś już robił?
Doradca Smaku 09.01.2023 08:25
W przepisie napisane jest, że użyta została forma o średnicy 25 centymetrów
Megi 09.09.2015 07:45
piękna i na pewno przepyszna szarlotka
Ada-Gaba 09.03.2015 18:40
Wspaniała szarlotka, wygląda apetycznie
Danka 03.07.2014 20:48
pyszności,
Danka 20.01.2014 18:22
pyszności, mniam
IZABELA29 17.01.2014 17:21
pyszne połączenie pianki bezowej i jabłek
IwonaKa 03.12.2013 00:04
wygląda bardzo apetycznie,uwielbiam szarlotki
Bernadeta 06.11.2013 12:37
pyszna ,mam na nią apetyt
Malgorzata549 06.11.2013 11:54
wygląda obłędnie :)
ONY_za_kare 04.11.2013 14:46
rewelacja!
gosia56 04.11.2013 08:31
super ciacho
Poison1988 02.11.2013 19:48
rewelacja - kombinacja na wagę mistrza :)
mufinka79 02.11.2013 18:06
Uwielbiam taką szarlotkę, jak byłam dzieckiem często z babcią taką robiłam. Piękna wyszła Ci beza :)
Jadwiga/Jaga85 02.11.2013 17:01
Beza rewelacyjna
teresa18 02.11.2013 16:23
pozazdrościc takiej szarlotki
Barbara13 02.11.2013 16:18
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :)
Ewa 02.11.2013 15:28
Przepysznie i pięknie :)
Magula 02.11.2013 14:53
pyszności słodkości
WiktoriaGotuje 02.11.2013 14:36
wygląda wyśmienicie
Mniam 02.11.2013 14:12
Wspaniała szarlotka, a z bezą wygląda bardzo królewsko :)
gosia561 02.11.2013 13:46
doskonałe ciacho
Łucja 02.11.2013 13:19
z bezą prezentuje się bardzo dostojnie :D
dwa pokoje z kuchnią 02.11.2013 12:59
o matko jakie cudowne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak