Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bakaliami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 55 dag
margaryna 1 kostka
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 3 łyżki
drożdże 2 dag
jabłka 1,5 kg
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder do posypnia

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bakaliami

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukry, proszek, jajko, żółtka oraz drożdże rozpuszczone w zimnej śmietanie. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 25cmx35cm). Jabłka obieram. Dwie sztuki kroję w kostkę. Pozostałe owoce ścieram na tartce o dużych oczkach (nadmiar soku odciskam). Przygotowane jabłka wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję rodzynkami i orzechami. Na jabłka ścieram na tarce ciasto z zamrażalnika. Szarlotkę piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.04.2015 09:51
wspaniale wygląda
Damiano
Damiano 18.04.2015 07:58
pyszne ciasto
Zdzisław 01.04.2015 10:15
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak