Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z apple curd

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 1 szkl.
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier 1/2 szkl.

Apple curd

jabłka 5 szt.
skórka z cytryny 2 szt.
sok z cytryny 2 szt.
jajko 4 szt.
masło 100 g
cukier 3/4 szkl.
cynamon Prymat 1 łyżka

Beza

białko 2 szt.
cukier 1/2 szkl.

Porada

Apple curd można przygotować dzień wcześniej. Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z apple curd

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Krok 1 - Szarlotka z apple curd foto
2
Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy
Krok 2 - Szarlotka z apple curd foto
3
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek oraz cynamon i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając. Studzimy.
Krok 3 - Szarlotka z apple curd foto
4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili kiedy cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca.
Krok 4 - Szarlotka z apple curd foto
5
Na wystudzone kruche ciasto wykładamy wcześniej przygotowany apple curd oraz ubitą pianę z białek.
Krok 5 - Szarlotka z apple curd foto
6
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20 min (do czasu zarumienienia się bezy).Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godz.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
Krok 6 - Szarlotka z apple curd foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 07.01.2016 09:48
przepis wpadł mi w oko, zabieram go do przetestowania
wyattearp 25.09.2015 12:29
takie lubię
kloruś 24.09.2015 22:22
chętnie bym skosztowała!
Jadwiga/Jaga85 24.09.2015 17:39
Uwielbiam ciasta z jabłkami!
Mama niejadka 24.09.2015 16:57
Zjadła bym kawałek
Justi2401 24.09.2015 15:53
Przepyszna szarlotka :)
Ewelina1991 24.09.2015 15:45
fajna szarlotka
Monika-twin 24.09.2015 14:43
WYGLADA SMACZNIE.
Adamorek 24.09.2015 13:19
cudne ciacho
adelajda 24.09.2015 12:21
ja też chętnie zjem kawałeczek :)
mysza75 24.09.2015 11:49
oj zjadłoby się do kawy
Benita 24.09.2015 11:42
Poproszę do kawy
Róża1 24.09.2015 11:39
świetna szarlotka :-)
bietka 24.09.2015 11:39
takiej pysznej szarlotki, to z chęcią zjadłabym kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak