Szarlotka z antonówek

Szarlotka z antonówek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    250 g
  • cukier puder

    1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

Masa jabłkowa

  • jabłka antonówki

    2 kg
  • sok z cytryny

    1/2 całości
  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szkl
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z antonówek

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Blachę wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku przez około 7-10 minut.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, cynamon, cukier. Wszystko mieszamy.

Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy je na tarce.
Ciasto pieczemy około 50-60 min w temperaturze 180 stopni.
slodkieniebo
Można użyć również innych jabłek np. Szarej Renety

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Bożena Matuszczyk 06.03.2017 08:52
Jak ja lubie taka szarlotkę.;)
norweska20 30.04.2016 20:59
coś pysznego
Ewa Wojtaszko 01.12.2015 21:40
dawno nie robiłam szarlotki,,aż ślinka cieknie
Ada-Gaba 01.12.2015 20:46
Bardzo apetyczna
gosia56 01.12.2015 09:55
super wypiek
Habibi 01.12.2015 09:27
antonówki są najlepsze do szarlotki :)
JulkaTomeczek 01.12.2015 09:15
Pyszne ciasto
Mniam 01.12.2015 08:56
Zapachniało mi domową szarlotką :)
Ola1984 01.12.2015 07:11
Z tych składników wyjdzie prawdziwe niebo w gębie ;) Cudna szarlotka.
Franciszek 01.12.2015 01:24
dobra do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat