Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
500 g -
masło
250 g -
cukier puder
1/3 szkl -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
żółtko jajek
2 -
śmietana 18 proc
2 łyżki
Masa jabłkowa
-
jabłka antonówki
2 kg -
sok z cytryny
1/2 całości -
kisiel cytrynowy
1 opakowanie -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
cukier
1/2 szkl -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z antonówek
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku przez około 7-10 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, cynamon, cukier. Wszystko mieszamy.
Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy je na tarce.
Ciasto pieczemy około 50-60 min w temperaturze 180 stopni.
Można użyć również innych jabłek np. Szarej Renety![]()
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)