Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z agrestem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 1/2 kostki
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szkkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki
drożdże 2 dag
agrest 1 kg
kisiel cytrynowy 1 op
cukier waniliowy 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z agrestem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.
Krok 1 - Szarlotka z agrestem foto
2
Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze części i wkładam na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm.
Krok 2 - Szarlotka z agrestem foto
3
Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym.
Krok 3 - Szarlotka z agrestem foto
4
Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4 - Szarlotka z agrestem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 17.08.2015 20:25
pysznie i w letnim klimacie:)
Ola1young 17.08.2015 10:11
pyszne ciasto
Krystyna32 17.08.2015 07:58
wygląda pysznie
Zdzisław 17.08.2015 07:56
smakołyki słodkie
irenka 16.08.2015 21:23
przepyszne ciacho
Benita 16.08.2015 19:54
Pyszna. Chętnie bym skosztowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak