Szarlotka Wyśmienita

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka Wyśmienita foto
Jako spód do szarlotki proponuję kruche ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, dodaj margarynę( jeżeli wyjmiesz ją z lodówki wcześniej i rozmięknie to szybciej wyrobisz ciasto), 3 żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Całość zagnieć i włóż na pół godzinki do lodówki.
Krok 2 - Szarlotka Wyśmienita foto
Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce( tak, żeby już obranych jabłek był kilogram albo więcej)dodaj do nich 3 łyżki cukru i cynamon i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 ciasta odłóż a resztę rozłóż na blaszce. Na ciasto wyłóż masę jabłkową, rozprowadź ją równomiernie. Pozostałe ciasto przetrzyj na grubej tarce nad masą.
Krok 3 - Szarlotka Wyśmienita foto
Ciasto piecz przez około godzinę w 180-200 stopniach. Po upieczeniu odłóż je do ostygnięcia a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
edi 02.10.2015 18:54
cudna jest ;)
Malgorzata549 21.04.2015 11:17
świetny pomysł
ALAGOR 03.03.2013 23:25
uwielbiam z lodami
Anitapaj 04.02.2013 14:34
w sam raz do kawy;)
pajbek 01.02.2013 21:34
Super ciacho :-)
Klausia 22.12.2012 00:10
Wszystkie szarlotki są dla mnie wyśmienite, gdy są z kruszonką i na kruchym cieście :)
teresa18 21.12.2012 19:58
rewelacyjna
teresa18 21.12.2012 19:58
rewelacyjna
halina17 21.12.2012 17:42
Smaczna szarlotka.
cukiereczek 21.12.2012 14:21
wyśmienita

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat