Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w kratkę

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka krupczatka 1/2 kg
margaryna 25 dag
cukier 15 dag
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 3 łyżki/gęsta
smalec 1 łyżka
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
cukier puder 2 łyżki

Składniki nadzienia jabłkowego

jabłka 1 1/2 kg
cynamon Prymat 1/2 łyżeczka
cukier 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w kratkę

Kroki postępowania

1
Wykonanie placka:
Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem.
Krok 1 - Szarlotka w kratkę foto
2
Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Krok 2 - Szarlotka w kratkę foto
3
Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Ponakłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto.
Krok 3 - Szarlotka w kratkę foto
4
Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta.
Krok 4 - Szarlotka w kratkę foto
5
Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Krok 5 - Szarlotka w kratkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 19.10.2014 10:58
smaczna ta szarlotka
irenka 18.10.2014 19:07
pycha,lubię szarlotkę
Bernadeta1 18.10.2014 19:00
pyszna taka szarlotka
wioleczka83 18.10.2014 15:24
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak