Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka tatrzańska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 2 szkl
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szkl
jajko 3 szt
wiórki kokosowe 3 łyżki

farsz

jabłka 1 kg
cukier 0,5 szkl
cynamon Prymat 1 opakowanie
wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka tatrzańska

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołek, dodajemy roztrzepane jajka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę.
Krok 1 - szarlotka tatrzańska foto
2
Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
Krok 2 - szarlotka tatrzańska foto
3
W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski za pomocą noża lub na tarce. Mieszamy delikatnie z cukrem i cynamonem.
Krok 3 - szarlotka tatrzańska foto
4
Połowę ciasta wykładamy na brytfannę. Ciasto rozwałkowujemy. Posypujemy kokosem. Na to dajemy pokrojone jabłka. Plasterki układamy poziomo.
Krok 4 - szarlotka tatrzańska foto
5
Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Krok 5 - szarlotka tatrzańska foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.10.2016 07:53
pyszne ciasto
gusia1000 03.10.2016 00:08
Dobre ciasto.
Bernadeta1 02.10.2016 23:09
bardzo lubię szarlotki, pyszne
Patrycja33 02.10.2016 17:36
pyszna szarlotka! uwielbiam takie słodkości :-) mogłabym jeść cały czas:-)
Renata9 02.10.2016 16:30
Smaczne ciacho
Beatris 02.10.2016 16:23
Wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła :)
Lis 02.10.2016 15:52
Smakowita:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak