Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka utarte 1,5 kg
mąka ryżowa 1 szkl.
mąka krupczatka 1/2 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl.
cukier kryształ 3/4 szkl.
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
masło 200 g
rodzynki garść
migdały mielone 1/2 szkl.

Porada

Szarlotkę można wzbogacić siekanymi orzechami.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypać mąkę ryżową, krupczatkę, bułkę tartą, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowym.
Krok 1 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
2
Wymieszać bardzo dokładnie dodając zmielone migdały.
Krok 2 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
3
Na dno dużej tortownicy wysypać równą warstwą połowę suchej mieszanki, wyłożyć jabłka z cynamonem i ugniesc na mące.
Krok 3 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
4
Wierzch jabłek posypać rodzynkami, a na koniec wysypać drugą połowę sypkiej mieszanki.
Krok 4 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
5
Na wierzch zetrzeć na tarce całą kostkę zimnego masła.
Krok 5 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
6
Piec ok.60 minut w temp. 200*C z termoobiegiem.
Krok 6 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto
7
Kroić po ostygnięciu. Na gorąco bardzo się sypie i rozpada, więc można nabrać jedynie łyżką :)
Krok 7 - Szarlotka sypana ryżowa z migdałami i bułką tartą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.10.2015 12:16
takiej nie znałam
Damiano
Damiano 23.10.2015 14:59
Bardzo dobra
Motorek 23.10.2015 14:03
Pyszne ciasto
Aleksandra/Olcia 23.10.2015 13:09
uwielbiam szarlotki sypane,są szybkie(można je przygotować w razie niespodziewanych gości i podać na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego) , smaczne i zawsze się udają
mileneczka5 23.10.2015 10:04
pychotka:)
Futka 23.10.2015 09:47
Bardzo smakowita szarlotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak