Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
kasza manna 1 szklanka
jabłka 1 1/2 kg
rodzynki 1 opakowanie
cynamon Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Kroki postępowania

1
Odmierzyć szklankę mąki oraz kaszy mannej oraz 3/4 cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dodać łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 1 - Szarlotka sypana foto
2
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 2 - Szarlotka sypana foto
3
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odczekać 10-15 min., odcedzić i dodac do jabłek. Wsypać 2-4 łyżki cynamonu i wymieszać.
Krok 3 - Szarlotka sypana foto
4
Blachę wymacerować masłem, a następnie wsypujemy na dno tortownicy sucha mieszankę, a na to wykładamy jabłka.
Krok 4 - Szarlotka sypana foto
5
Robimy tak, aż do wykończenia składników, kończąc ostania warstwę suchą mieszanką.
Krok 5 - Szarlotka sypana foto
6
Kostkę masła zamrozić i potrzeć na tarce na wiórki.
Krok 6 - Szarlotka sypana foto
7
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 45 minut.
Smacznego.
Krok 7 - Szarlotka sypana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.11.2014 21:31
bardzo często piekę taki jabłecznik;)
w mojej kuchni 08.10.2014 00:23
rarytasy deserowe...
marcia15 07.10.2014 17:36
pyszny i szybki deser
Ola1young 07.10.2014 14:46
pyszny deser
dodi 07.10.2014 08:22
pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak