Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jest to jedna z najłatwiejszych szarlotek, która nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika, odczekać około godziny i już - mamy gotowe ciasto! Szarlotka smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością nigdy mi się nie znudzi.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 18-20 cm lub większa keksówka:

  • jabłka

    1.2 kilograma
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    0.75 gramów
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    120 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło schłodzić w zamrażarce.

Jabłka:

W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.
Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.

Suche składniki:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia i sól dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.

Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.

Pieczenie:

Szarlotkę piec w uprzednio w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.

Diana Rusiłowicz
(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

22.07.2018 20:16
pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat