Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jest to jedna z najłatwiejszych szarlotek, która nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika, odczekać około godziny i już - mamy gotowe ciasto! Szarlotka smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością nigdy mi się nie znudzi.

Składniki:

Tortownica o średnicy 18-20 cm lub większa keksówka:

jabłka 1,2 kilograma
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kasza manna 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0,75 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 16 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
masło 120 gramów

Porada

(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Masło schłodzić w zamrażarce.

Jabłka:

W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki. Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.

Suche składniki:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia i sól dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.

Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.

Pieczenie:

Szarlotkę piec w uprzednio w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.07.2018 20:16
pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak