Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana
Masło schłodzić w zamrażarce.
Jabłka:
W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki. Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.
Suche składniki:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia i sól dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.
Pieczenie:
Szarlotkę piec w uprzednio w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.