Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka specjalna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
jaja 5
cukier drobny 1 szklanka
mąka 3 szklanki
śmietana 18 proc 2-3 łyżki
budyń waniliowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżka
rodzynki do smaku
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka specjalna

Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy
przesiany przez sito proszek do pieczenia,
budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,
dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem
pudrem. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 16.02.2014 11:23
muszę wypróbować, wygląda zachęcająco :)
Triss 16.02.2014 10:47
uwielbiam szarlotki z budyniem. ;)
ZEWA 16.02.2014 10:43
dla mnie ciacha z jabłkami to numer jeden :)
V_kuchareczka 16.02.2014 09:56
przepysznie wygląda
monisia1977 16.02.2014 09:12
fajne ciacho
iwi 16.02.2014 09:01
Pyszna szarlotka
patryska76 16.02.2014 08:50
Dobre ciacho ;-)
Konczi 16.02.2014 08:15
uwielbiam wszelkie szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak