Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka siostry Anastazji
Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Połowę ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Mi zostało ciut ciasta, więc zrobiłam dodatkowo ozdóbki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru.
Można posypać cukrem pudrem.