Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka siostry Anastazji

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 3/4 kostki
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy
zótka 3 sztuki
cynamon 2 łyżeczki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka siostry Anastazji

Mąkę siekamy z margaryną nożem.
Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Połowę ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Mi zostało ciut ciasta, więc zrobiłam dodatkowo ozdóbki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru.
Można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak