Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 100 g
mąka pszenna 100 g
mąka razowa 80 g
żółtko jajek 1 duże
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier brązowy 2 łyżki
sól szczypta
Nadzienie:
jabłka 6 średnich
anyż 3 gwiazdki
Cynamon cały Prymat 1 5cm kawałek
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
żurawina 1/3 kubka suszonej
słonecznik łuskany 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Żurawinę zalać gorącą wodą (zagotowaną wcześniej), powinna być cała zakryta(około 0,5 kubka wody).
Jabłuszka obrać i pokroić we większą kostkę. Położyć na patelni i podsmażać na średnim ogniu.
Krok 1 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
2
Po około 5 min dodać korę cynamonową i gwiazdki anyżu. Podsmażać kolejne 5 min. Następnie dodać masło i przyprawę do wina.
Krok 2 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
3
Dodać żurawinkę i podlać delikatnie wodą z nich. Jak woda odparuje, a jabłka będą już lekko rozpadające się dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać dobrze, zdjąć z palnika.
Krok 3 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
4
W robocie kuchennym wyrobić wszystkie składniki na ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.
Krok 4 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
5
Wyłożyć ciastem 2/3 blaszkę na tartę i nakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. 1/3 ciasta wsadzić do woreczka i również wsadzić do lodówki.
Po 30 min, blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.
Krok 5 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
6
Następnie wyciągnąć i wyłożyć na wierzch nadzienie jabłkowe. Posypać słonecznikiem.
Krok 6 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
7
1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć nożem paseczki, ułożyć kratkę na cieście. Posypać łyżką cukru.
Krok 7 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto
8
Wstawić do piekarnika na około 45min.
Krok 8 - Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 20.04.2013 07:46
Tak, szarlotki są mega! A tę polecam bardzo wszystkim miłośnikom :) Była bardzo smaczne! Ja na pewno jeszcze nie raz ją zrobię :) Idealna na każdą okazję!
Magda24 19.04.2013 21:28
ciekawie urozmaicona
Dorota37 19.04.2013 14:39
Ciekawy pomysł z mąką razową
Olga_SK 19.04.2013 10:35
ale piękna! zakochałam się w szarlotce, szaleństwo :P
Monika-twin 19.04.2013 10:29
przepyszne ciasto
bogusia19 19.04.2013 09:54
bardzo ciekawy przepis
dodi 19.04.2013 09:45
super szarlotka
Mysiunia 19.04.2013 09:33
pysznie wykombinowane :)
wiola333 19.04.2013 09:30
bardzo smaczny przepis
Paolcia 19.04.2013 09:13
bardzo apetycznie wygląda :)
IwonaDD 19.04.2013 09:02
wspaniała i jaka zdrowa!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak