Szarlotka razowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka żytnia

    2,75 szklanki
  • jaja

    2
  • masło

    160 gram
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • ksylitol

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Masa jabłkowa

  • jabłka

    6 sztuk
  • ksylitol

    1 łyżka
  • cynamon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ksylitol/cukier oraz cynamon i mieszamy.
2. Na stolnicy wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól, ksylitol. Mieszamy po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki schłodzone masło i wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto.
3. Około 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Nakładamy jabłka.
5. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paseczki, układamy je na wierzchu tworząc kratkę.
6. Pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach.
ALe Pyszota
Szarlotka ma bardzo specyficzny smak i na pewno nie każdemu przypadnie do gustu - wielbiciele słodkich smaków mogą być trochę zawiedzeni. Nie jest przesłodzona, a dzięki dodaniu kardamonu do ciasta ma nieco "korzenny" posmak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 17:54
mniam mniam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat