Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka razowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka żytnia 2,75 szklanki
jaja 2
masło 160 gram
kardamon 1 łyżeczka
ksylitol 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa jabłkowa

jabłka 6 sztuk
ksylitol 1 łyżka
cynamon 2 łyżeczki

Porada

Szarlotka ma bardzo specyficzny smak i na pewno nie każdemu przypadnie do gustu - wielbiciele słodkich smaków mogą być trochę zawiedzeni. Nie jest przesłodzona, a dzięki dodaniu kardamonu do ciasta ma nieco "korzenny" posmak.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka razowa

1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ksylitol/cukier oraz cynamon i mieszamy.
2. Na stolnicy wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól, ksylitol. Mieszamy po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki schłodzone masło i wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto.
3. Około 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Nakładamy jabłka.
5. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paseczki, układamy je na wierzchu tworząc kratkę.
6. Pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 23.03.2015 17:54
mniam mniam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak