Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka pyszotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto 1 szt
jabłka 1 kg
cukier drobny 1 szklanka
białka jajek 5 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka pyszotka

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki wymieszać z 1/2 szklanki cukru.
Kruchym ciastem wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia) nakłuć cisto widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni poczekać aż się przyrumieni. Odciśnięte jabłka ułożyć na przyrumienionym cieście, piec około 20 minut. W tym czasie ubić pianę z białek dodając 1/4 szklanki cukru (po troszku) a na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianą polać ciasto, wstawić do piekarnika ponownie, poczekać aż się ozłoci na wierzchu. Z reszty cukru i wody zrobić karmel, polać upieczone ciasto cienką strużką robiąc wzorek.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 03.04.2012 16:40
uwielbiam
Ewa95 28.12.2011 12:59
mniam
1j1o1l1a1 23.12.2011 23:07
wierzę, że...pyszotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak