szarlotka pysznotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • masło

    1/4 kostki
  • margaryna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • żółtko jajek

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • jabłka

    5 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, masło z margaryną posiekać z mąką dodać jajko i żółtka,cukier puder całość wymieszać. Dodać szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wyrabiamy a następnie odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i kładziemy na niej jabłka (najlepiej antonówki) pokrojone w ćwiartki( jabłka można posypać cynamonem). Drugą część ciasta ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na jabłka.Posypać cukrem pudrem. Pieczemy w temp ok 170 C przez 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
suzana 07.08.2011 19:56
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat