Szarlotka owocówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka

    700 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    1 kostka
  • śmietana 18 proc

    1 kubeczek
  • cukier

    1 szklanka
  • jabłka

    1,20 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • margaryna

    200 gramów
  • dekoracja

    posypka na jabłka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZROBIĆ CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Zrobić rowek, dodać margarynę, żółtka i wyrobić, na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę.

Jabłka obrać ze skórki. Umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem. Wyłożyć na placek.

ZROBIĆ POSYPKĘ: Do mąki dodać cukier, wbić żółtko, roztopić margarynę, ostudzić i wlać do tego. Wyrobić kruszonkę. Kruszonką posypać placek. Piec w 180 st. przez godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 30.05.2012 22:48
wygląda wspaniale
ziutula 04.02.2012 12:08
szarlotki to nasze ulubione ciacho
Elżbieta17 04.02.2012 11:36
pyszny deser:)
Margo1 02.01.2012 10:04
pyszna
Margo1 02.01.2012 10:04
pyszna
mirosława4 16.12.2011 22:00
mniam!
Ulka 20.11.2011 21:37
zapowiada się smakowicie, napewno wypróbuję
SylwiaMagdaSabin 18.11.2011 08:50
super
kamyk 18.11.2011 08:27
piękna wyszła i do tego na pewno bardzo smaczna
Kate131 17.11.2011 07:22
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat