Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka orkiszowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 2 szklanki
mąka pszenna tortowa 2 szklanki
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 1 szklanka
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 200 g
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
kakao 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
cukier brązowy 150 g
cynamon 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka orkiszowa

ciasto: do wysokiej miski przesiać mąkę, proszek, kakao,gałkę i cukier. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Schłodzić ok.1 godziny.

mus jabłkowy: jabłka obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem, opcjonalnie goździkami.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 24.02.2014 20:29
Na pół z orkiszową, fajnie ;)
DorotaZ 24.02.2014 19:02
Uwielbiam szarlotki:) Ale z mąką orkiszową jeszcze nie jadłam. Wygląda rewelacyjnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak