Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na zielono

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 6 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
cukier waniliowy 32 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
margaryna 250 g
cynamon Prymat do smaku

Nadzienie

jabłka antonówki 1,5 kg
cukier 3 łyżki

Beza

białko 6 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
kisiel 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na zielono

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę wsypujemy cukier i cukier waniliowy mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto z margaryną żółtkami i śmietaną.Odkroić 1/3 częsć ciasta i wsadzić do zamrażalnika.Resztą wylepić dno metalowej formy do pieczenia o wym 24/40 cm.Posypać przyprawą do jabłecznika
Krok 1 - Szarlotka na zielono foto
2
Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać cukier i na wolnym ogniu dusić 15 minut.Masę jabłeczną przestudzić wyłożyć w całości na ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem wsypać kisiel jabłkowy delikatnie wymieszać.Nałozyć bezę na ciasto,wyrównać wierzch.
Krok 2 - Szarlotka na zielono foto
3
Pokruszyć po wierzchu resztę zmrożonego ciasta.Piec w temp 180*c 45-50 minut. Po wystygnięciu oprószyć przed podaniem cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Krok 3 - Szarlotka na zielono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 27.04.2014 19:42
Pyszna taka szarloteczka
patryska76 27.04.2014 17:25
Smaczna taka szarlotka :)
Aleksandra/Olcia 27.04.2014 16:57
smakowita
brioszka 27.04.2014 16:37
aż ślinka cieknie :D
Renata9 27.04.2014 16:26
pyszna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak