Szarlotka na serku homogenizowanym (prosta w wykonaniu i bez jajek)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło

    250 g
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • serek homogenizowany

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    7-8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiewamy do miski lub na stolnice, następnie dodajemy serek homogenizowany i łączymy łyżką lub ręką. Następnie dodajemy masło, całość siekamy nożem, a następnie całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy w której będziemy piec ciasto. 1 rozwałkowaną część ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście obok siebie jabłka zaokrągloną częścią do góry. Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając ciasto do spodu. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby wierzch ciasta za szybko się nam zarumienił, ciasto można przykryć folią aluminiową i piec dalej. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 10.11.2015 10:56
uwielbiam szarlotki, a ta w twoim wydaniu również przypadła mi do gustu
msmariusz 07.11.2015 22:52
ciekawy przepis
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:26
mega apetyczna !
Wacław 07.11.2015 09:27
apetyczne ciacho
Krystyna32 07.11.2015 08:49
bardzo apetyczna
Agata3 06.11.2015 19:21
super ciasto ;)
Bernadeta1 06.11.2015 17:09
Fajny przepis, warto wypróbować
mileneczka5 06.11.2015 16:35
często taka robie-moja ulubiona-łatwa i szybka:)
pestka 06.11.2015 15:37
pyszny deser
aginaa 06.11.2015 15:02
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat