Szarlotka na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryny

    200 g
  • mąki pszennej

    350 g
  • mąki krupczatki

    150 g
  • żółtka

    2 szt
  • cukru

    150 g
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Nadzienie:

  • jabłek

    1 kg (po obraniu)
  • cynamonu

    2 łyżeczki
  • bułki tartej

    1 łyżka
  • cukru waniliowego

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka na kruchym spodzie foto
Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach.Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym spodzie foto
Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym spodzie foto
wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao.
Krok 4 - Szarlotka na kruchym spodzie foto
Piec 1 godzinę w 180 st. Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 15.11.2013 14:43
bardzo lubię takie ciasta:)
IZABELA29 03.11.2013 09:23
przepiękne
anemon 02.11.2013 19:15
Ciasta w Twoim wykonaniu jak zwykle wspaniale wyglądają.
Róża1 30.10.2013 23:27
wspaniale wygląda:-)
Katarzyna/kate1980 30.10.2013 19:50
uwielbiam takie ciasta
Katarzyna59 24.10.2013 18:32
bardzo apetyczna szarlotka
aginaa 24.10.2013 08:17
bardzo apetyczna
Łucja 18.10.2013 00:19
doskonała!! cudowne zdjęcie!
Krystyna32 15.10.2013 10:33
przepyszne ciasto
fotoviderek 15.10.2013 07:31
Ślinka leci na sam widok :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat