Szarlotka na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • masło

    200 g
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka

Ponadto

  • jabłko kwaśne

    1 kg
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka na kruchym cieście foto
1. Wszystkie składniki ciasta wykładamy na stolnicę.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym cieście foto
2. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym cieście foto
3. Połową ciasta pokrywamy dno tortownicy posmarowane uprzednio oliwą.
Krok 4 - Szarlotka na kruchym cieście foto
4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Krok 5 - Szarlotka na kruchym cieście foto
5. Kiedy spód ostygnie, połową pozostałego ciasta "obklejamy" brzegi tortownicy.
Krok 6 - Szarlotka na kruchym cieście foto
6. Jabłka kroimy w dość duże kawałki i wypełniamy tortownicę.
Krok 7 - Szarlotka na kruchym cieście foto
7. Resztę ciasta ścieramy na tarce i przykrywamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut.
Krok 8 - Szarlotka na kruchym cieście foto
8. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy z pudrem cukrem i studzimy.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 24.03.2017 17:34
Zawsze robie na kruchym cieście. Pychotka.
w mojej kuchni 30.08.2016 13:11
Pyszne ciasto
Janina 29.12.2015 18:56
Wspaniałe ciacho;))
Ela15 25.12.2015 17:54
bardzo smaczna
Ada-Gaba 12.12.2015 22:52
bardzo lubię
Jagódka77 20.11.2015 14:41
pyszne ciasto
adelajda 13.11.2015 19:52
Moje ulubione ciasto :)
Bernadeta1 11.11.2015 17:29
Bardzo lubię takie ciasto, pyszne
olkaaa 11.11.2015 11:47
bardzo lubię
gosia56 11.11.2015 10:02
Super poproszę kawałeczek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat