Szarlotka na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 gram
  • masło ziemne

    250 gram
  • cukier

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtka

    3 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • jabłko kwaśne

    1 1/2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka na kruchym cieście foto
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym cieście foto
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym cieście foto
Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.10.2015 15:02
Próbowałam i jest genialna :)
EmciaPichci 10.02.2014 07:13
na weekend idealna :)
pawlito 13.12.2013 07:38
słodkości dla podniebienia
Klausia 06.11.2013 12:04
piękne masz te zdjęcia :) tak jak lubię :)
Łucja 01.11.2013 10:41
klasyczne szarlotka :) najlepsza !!
dagmara020 26.10.2013 11:07
piękna:))))))
wyattearp 22.10.2013 18:43
pychotka :)
Beatris 22.10.2013 15:44
Szarlotka wygląda niezwykle smakowicie. Aż nabrałam ochoty na kawałeczek.
dwa pokoje z kuchnią 22.10.2013 13:13
bardzo dobre ciacho
Barbara13 22.10.2013 13:04
Uwielbiam szarlotkę,pięknie ci wyszła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat