Szarlotka na kruchym cieście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mąka

    3 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    125 gramów
  • masło lub margaryna

    250 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo :

  • jabłka szara reneta

    1.8 kilogram
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

    1 łyżka
  • cukier puder do posypania

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach (25x36cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około 55 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.02.2019 15:19
Szarlotka to królowa polskich stołów :)
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:50
Pyszne ciasto ,porywam do kawy.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat