Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować.

Składniki:

Ciasto:

żółtko jajek 4 sztuki
mąka 3 szklanki
kwaśna śmietana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 125 gramów
masło lub margaryna 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo :

jabłka szara reneta 1.8 kilogram
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 łyżka
cukier puder do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach (25x36cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około 55 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:19
Szarlotka to królowa polskich stołów :)
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:50
Pyszne ciasto ,porywam do kawy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak