szarlotka na drożdżach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier puder

    3,4 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • masło

    1,5 kostki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • drożdże

    2 dag
  • oliwa

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1 łyżka
  • cytrynka

    1 szt
  • Cynamon mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • jabłko kwaśne

    5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać ze skórki i pokroić lub zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Mąkę przesiać dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, posiekane masło, oliwę, sól, proszek do pieczenia( płaską łyżeczkę) i ugnieść ciasto. Większą część ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę( tortownicę) i podnosimy boki. Na ciasto kładziemy jabłka i posypujemy je cynamonem. Rozkładamy pozostałe, rozwałkowane ciasto.
Piec w 180 C przez ok 50 min aż boki będą lekko odstawać od formy.

Szarlotka smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat