Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Szarlotka na cieście półkruchym

3.9
(18)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
4 szklanka
margaryna
1 sztuka
jajko
2 sztuki
cukier puder
1,5 szklanka
śmietana
3 łyżki
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
jabłka
1,5 kg
cukier
4 łyżki
cynamon
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na cieście półkruchym

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy nożem z margaryną. Dodajemy jajka, cukier puder, śmietanę, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Blachę wykładamy papierem śniadaniowym. Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy a następnie przekładamy na blachę. Wysypujemy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.12.2012 08:50
pysznie wygląda
Botwinka 23.11.2012 18:11
uwielbiam szarlotkę,pyszna:)
monisia1977 23.11.2012 06:24
pycha
treonina 22.11.2012 23:43
świetna!
IwonaKa 22.11.2012 23:25
ależ smakowicie wygląda,uwielbiam szarlotkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak