Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na cieście półkruchym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanka
margaryna 1 sztuka
jajko 2 sztuki
cukier puder 1,5 szklanka
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
jabłka 1,5 kg
cukier 4 łyżki
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na cieście półkruchym

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy nożem z margaryną. Dodajemy jajka, cukier puder, śmietanę, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Blachę wykładamy papierem śniadaniowym. Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy a następnie przekładamy na blachę. Wysypujemy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.12.2012 08:50
pysznie wygląda
Botwinka 23.11.2012 18:11
uwielbiam szarlotkę,pyszna:)
monisia1977 23.11.2012 06:24
pycha
treonina 22.11.2012 23:43
świetna!
IwonaKa 22.11.2012 23:25
ależ smakowicie wygląda,uwielbiam szarlotkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak