Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
cukier drobny 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
sól szczypta
Masa jabłkowa:
cukier 3/4 szklanki
galaretka agrestowa 2 sztuki
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 500 ml
zagęstniki do śmietany 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
dekoracja
Żelatyna wieprzowa Prymat
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli,nie przerywając ucierania wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować potem wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać na wolniutkich obrotach lub łyżką aby nie naruszyć struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach: 25/40 cm wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 1 - Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną foto
2
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić nożem na talarki lub małe kawałki wrzucić do garnka wsypać cukier dolać pół szklanki wody i uprażyć aż zaczną byc miękkie ale nie całkiem mus-lepsze są takie gdy są jeszcze twardawe kawałki owocu.Wtedy wsypać galaretki agrestowe oraz żelatynę ,zestawić z ognia i cały czas mieszać aż do momentu rozpuszczenia galaretek.Odstawić do wystydzenia i lekkiego stężenia.
Krok 2 - Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną foto
3
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec usztywniacze oraz cukier puder i cukier waniliowy. Przełożenie: Ostudzoną i tężejącą masę jabłkową wyłożyć na przekrojony biszkopt przykryć drugim płatem biszkopta wyłożyć masę śmietanową udekorować stopioną polewą czekoladową.
Krok 3 - Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną foto
4
Tak przygotowany placek włożyć na 2-3 godziny do lodówki aż masa stężeje. Smacznego.
Krok 4 - Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.01.2014 20:49
pyszna szarlotka
migotka28 24.10.2013 23:12
szarlotka na wypasie zjadłabym taką
Katarzyna34 21.10.2013 18:20
mniam mniam
V_kuchareczka 20.10.2013 22:11
przepysznie wygląda
alaaa 20.10.2013 18:42
świetna szarlotka
Monia 20.10.2013 17:26
Dużo jabłek, tak jak powinno być! :D
Smaczna_B 20.10.2013 16:35
no same słodkości dzisiaj , bardzo fajne ciasto
owca441 20.10.2013 16:14
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak