Szarlotka mocno jabłkowa z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    30 dkg
  • żółtka jaj

    5 sztuk
  • margaryna

    10 dkg
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy

    do ciasta
  • DO JABŁEK :

  • cukier kryształ

    4-5 łyżek
  • aromat śmietankowy

    do smaku
  • aromat pomarańczowy

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • kruszonka

  • cukier puder

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło

    5 dkg
  • DODATKOWO:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników podanych na ciasto zagnieść ciasto. 2/3 części ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki doliczając boki formy. Ciasto wyłożyć na dno i boki formy. Posypać bułką tartą - ta bułka przyjmie nadmiar soku z jabłek. Jabłka obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jeśli mają dużo soku, to nadmiar odcisnąć. Do jabłek dodać cukier, aromaty i mąkę - po wymieszaniu wyłożyć na posypane bułką tartą ciasto. Przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto. Placek piec około 1 godziny na złoty kolor w temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 08.03.2014 11:32
wspaniała szarlotka
Alex_M 01.02.2014 12:25
pyszne ciacho :)
Mysiunia 29.01.2014 08:29
uwielbiam szarlotki z dużą ilością jabłek :) pyszna!
IwonaDD 27.01.2014 15:07
pychota!!!!
Łucja 26.01.2014 22:26
pycha :) !!
andrej 26.01.2014 20:11
Na pewno pyszne.
Romanowka 26.01.2014 17:21
aromatyczna, pyszna szarlotka!
Magda24 26.01.2014 15:39
lubię jak jest dużo jabłek
treonina 26.01.2014 15:35
cudowne ciasto!
Piter 31 26.01.2014 15:27
Uwielbiam szarlotkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat