Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kukurydziana

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
mąka 2,5 szkl
sól 1 szczypta
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kukurydziana

DODATKOWO:
szkl. płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek,
szkl. + 2 łyżki cukru,
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki cynamonu,
2 białka.

1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę o wym. 25x36cm.

2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.03.2014 13:18
oryginalny pomysł, takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje
Iwusia 01.07.2013 23:34
takiej jeszcze nie jadłam
magduś83 15.02.2013 20:35
fajny pomysł na szarlotkę
caralajna 29.09.2012 17:55
podoba mi się bardzo ten przepis :)
Monika-twin 06.08.2012 16:09
ciekawy inny pomysł. musi byc smaczna
motylwe 08.05.2012 19:36
bardzo ciekawa
Ewa104 08.05.2012 15:44
Nie znałam takiej szarlotki.Fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak